Sjamanisme

 

Ceremonie

 

Ceremonie├źn en rituelen spelen binnen de sjamanistische traditie een belangrijke rol. Het verschil tussen een ritueel en een ceremonie is niet groot. Van een ritueel zou je kunnen zeggen dat er vast omschreven handelingen verricht worden met een specifiek doel, terwijl dat bij een ceremonie minder het geval is. Voor het gemak gebruiken we hier overal ceremonie.

 

Met een ceremonie wordt een verbinding tot stand gebracht tussen de persoon zelf en een belangrijke gebeurtenis voor die persoon. Voor iedereen die zo een ceremonie meemaakt, dus ook de mensen die erbij aanwezig zijn, ontstaat een verbinding op fysiek, mentaal, emotioneel en spiritueel vlak. Het gezamelijk deelnemen aan een ceremonie geeft een gevoel van verbondenheid en vertrouwen.

 

De essentie van een ceremonie zou je zingeving kunnen noemen. Zin geven aan het leven en alles wat er zich daarbinnen afspeelt. Daarmee eer je jouw eigen leven en al het leven dat bestaat. Op deze site staan beschrijving van enkele ceremonie├źn die een hedendaagse sjamaan toepast bij heling.