Sjamanisme

 

Smudging

 

Bij nagenoeg alle ceremonie├źn wordt rook gebruikt als reiniging van de aura's van de deelnemers en de ruimte waarin wordt gewerkt.

 

De rook is afkomstig van de bladeren van kruiden die in een grote schelp worden gebrand. Met veren wordt de rook rondom de persoon gewaaierd, waarmee de persoon wordt 'schoongeveegd'. In een ruimte gebeurt dit op dezelfde wijze. Ook hier wordt de ruimte geveegd en de negatieve energie die er eventueel hangt geneutraliseerd.

 

Dit reinigen door midddel van rook wordt "smudging"genoemd. Deze handeling wordt overigens niet alleen gebruikt als reiniging maar ook als een dankoffer aan alles wat bestaat. Sjamanen gebruiken verschillende kruiden zoals ceder, zoetgras, salie en tabak.

 

Salie wordt bij het smudgen het meest gebruikt. Deze plant heeft een lange traditie als geneeskrachtige kruid. Het kruid is goed voor de luchtwegen en heeft opbeurende werking bij vermoeidheid. Salie wordt ook in de zweethut gebruikt. In het water dat over de stenen wordt gegoten zit een extract van de salieplant.

 

Smudgen wordt gebruikt om deelnemers gereed te maken voor een ceremonie en om geconcentreerd aanwezig te zijn.