Sjamanisme

 

Trancereizen

 

Een trancereis wordt gemaakt op de slag van de drum of het geluid van een ratel, dat een lichte trance veroorzaakt. Dit reizen kan op verschillende niveaus plaatsvinden. Doorgaans onderscheidt een sjamaan drie niveaus: de benedenwereld, de middenwereld en de bovenwereld. De onderverdeling in drie gebieden is afkomstig uit Siberiƫ. De bovenwereld kan nog uit zeven, negen en zelfs veertien hogere regionen bestaan.

 

Iemand die voor het eerst een trancereis maakt wordt gevraagd naar de benedenwereld te gaan. Dit gebeurt via een poort die kan bestaan uit de wortels van een boom, een bron, een grot of een kloof in de aarde. Deze toegang is persoonlijk en voor iedereen verschillend. Via deze toegang reis je van de fysieke naar de spirituele wereld. Het is niet zo dat de benedenwereld een donkere plek is waar van alles rondkruipt tussen wortels en de aarde. Nadat de ingang is gevonden, zal deze de reiziger leiden naar een landschap dat mooi, sprookjesachtig, donker, bergachtig of waterrijk kan zijn.

 

Het Landschap dat iemand daar tegenkomt, hangt nauw samen met de reiziger zelf. In deze spirituele wereld is het mogelijk een krachtdier te ontmoeten, die jou bescherming en hulp kan bieden. Z'n krachtdier vertegenwoordigt al de specifieke eigenschappen van zijn soort. Ook jouw gids of gidsen kan je in deze werelden ontmoeten, waar je ze om hulp en raad kunt vragen.

 

Een trancereis onderga je om heling voor jezelf maar ook voor anderen te vragen.